HK-VIP.Club

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

歡迎各位對VIP車種有興趣0既人加入

5 posters

Q45 轉數錶 有問題

ks

文章總數 : 10
    注冊日期 : 2008-08-10

Q45 轉數錶 有問題 Empty Q45 轉數錶 有問題

發表  ks 周日 8月 10, 2008 3:05 pm

我的Q45在engine未start 時轉數錶已經顯示幾千轉,指針有時會亂跳。Engine start 後,轉數錶的讀數過高(例如idling speed 有四千幾轉),但間中又會回復正常 Mad 。請問有沒有得修理,益或要成個更換。Any recommendations?
    alex鋒
    alex鋒

文章總數 : 2242
    年齡 : 40
    注冊日期 : 2007-06-19

Q45 轉數錶 有問題 Empty 回復: Q45 轉數錶 有問題

發表  alex鋒 周日 8月 10, 2008 4:53 pm

咩年份呀?
    ks

Q45 轉數錶 有問題 Empty 回復: Q45 轉數錶 有問題

發表  ks 周日 8月 10, 2008 8:59 pm

alex鋒 寫到:咩年份呀?
    waiwai
    waiwai
    Admin

文章總數 : 1533
    年齡 : 47

發表  waiwai 周一 8月 11, 2008 1:03 am

y33cima?我唸要揾車房篤下電腦, scratch

文章總數 : 198

發表  1708 周一 8月 11, 2008 11:49 pm

ks 寫到:我的Q45在engine未start 時轉數錶已經顯示幾千轉,指針有時會亂跳。Engine start 後,轉數錶的讀數過高(例如idling speed 有四千幾轉),但間中又會回復正常 Mad 。請問有沒有得修理,益或要成個更換。Any recommendations?

我試過類似既野, 不過我係行緊車9唔9條speed錶針會亂跳, 架車但係無咩chok chok下播, 跟住我就拆個錶出黎揪插下果幾個插, e+就無事了 bounce
    alex鋒
    alex鋒

發表  alex鋒 周二 8月 12, 2008 1:14 am

waiwai 寫到:y33cima?我唸要揾車房篤下電腦, scratch
    可能關鏢板針事
    ks

發表  ks 周二 8月 12, 2008 8:11 am

1708 寫到:我試過類似既野, 不過我係行緊車9唔9條speed錶針會亂跳, 架車但係無咩chok chok下播, 跟住我就拆個錶出黎揪插下果幾個插, e+就無事了 bounce

我冇好似你咁有本事拆個錶出黎整,況且拆了出來回復唔到原狀仲大鑊。請問有沒有熟識整Q45電子零件問題的車房可以介紹。
    alex鋒
    alex鋒

發表  alex鋒 周二 8月 12, 2008 12:18 pm

ks 寫到:
    1708 寫到:我試過類似既野, 不過我係行緊車9唔9條speed錶針會亂跳, 架車但係無咩chok chok下播, 跟住我就拆個錶出黎揪插下果幾個插, e+就無事了 bounce

我冇好似你咁有本事拆個錶出黎整,況且拆了出來回復唔到原狀仲大鑊。請問有沒有熟識整Q45電子零件問題的車房可以介紹。

你隻應該係PY33
    唔難拆

你個情況唔似係電子問題
    有時間
    哩個weekend meeting 出一齊研究
    http://hkvipclub.annuaire-forums.com/forum-f3/topic-t1275.htm
    ks

發表  ks 周三 8月 13, 2008 9:07 am

alex鋒 寫到:

你隻應該係PY33
    唔難拆

你個情況唔似係電子問題
    有時間
    哩個weekend meeting 出一齊研究
    http://hkvipclub.annuaire-forums.com/forum-f3/topic-t1275.htm

根據 http://item.rakuten.co.jp/ap-murase/pf2262/
    的資料,我估我架車可能係G50或HG50,但因我不懂日文所以無法確定。點睇?
    alex鋒
    alex鋒

發表  alex鋒 周三 8月 13, 2008 9:20 pm

ks 寫到:
    根據 http://item.rakuten.co.jp/ap-murase/pf2262/
    的資料,我估我架車可能係G50或HG50,但因我不懂日文所以無法確定。點睇?

咁得意?
    G50 由 90-96 年生產
    Q45 轉數錶 有問題 1995_Q45

PY33 由 97-2001生產
    Q45 轉數錶 有問題 800px-97-98_Infiniti_Q45

你話你架係97 制.................. scratch
    ks

發表  ks 周四 8月 14, 2008 1:05 am

alex鋒 寫到:
    咁得意?

Q45 轉數錶 有問題 800px-97-98_Infiniti_Q45

你話你架係97 制.................. scratch

謝謝指正。相中的PY33與我架車一樣 (我找到那個日文網站話G50的生產年份至98年3月, 又偏偏只在G50的資料中提及Q45,點到頭暈,所以唯有請教各位)。

既然弄清楚車款,拆錶又唔難,似乎可以嘗試修理。請問各位手頭上有沒有service manual 之類的資料,好讓我參考如何DIY整錶。
    waiwai
    waiwai
    Admin

文章總數 : 1533
    年齡 : 47

發表  waiwai 周四 8月 14, 2008 1:14 am

service manual 吾會教你拆既,有空出黎交流吓喇 lol!
    jorrex33
    jorrex33

文章總數 : 211
    注冊日期 : 2007-06-28

發表  jorrex33 周四 8月 14, 2008 1:45 am

ks 寫到:
    alex鋒 寫到:
    咁得意?

謝謝指正。相中的PY33與我架車一樣 (我找到那個日文網站話G50的生產年份至98年3月, 又偏偏只在G50的資料中提及Q45,點到頭暈,所以唯有請教各位)。

既然弄清楚車款,拆錶又唔難,似乎可以嘗試修理。請問各位手頭上有沒有service manual 之類的資料,好讓我參考如何DIY整錶。

一個短十字批加五分鐘應該拆到 lol!
    alex鋒
    alex鋒

發表  alex鋒 周四 8月 14, 2008 4:16 pm

ks 寫到:

唔好客氣

g50/ py33/ gf50/ gnf50 都係INFINITI Q45/ NISSAN CIMA 廠方編號
    出咁多年
    有confuse 都唔出奇

service mannual 係有
    不過唔知有無教拆錶板
    但係個file 好大
    聽日有時間我可以同你望望

有興趣
    星期日出meeting 研究
    alex鋒
    alex鋒

發表  alex鋒 周四 8月 14, 2008 4:17 pm

waiwai 寫到:service manual 吾會教你拆既,有空出黎交流吓喇 lol!

Full Service Manual 係應該有講點拆
    alex鋒
    alex鋒

發表  alex鋒 周四 8月 14, 2008 4:18 pm

jorrex33 寫到:一個短十字批加五分鐘應該拆到 lol!

搵榮威
    應該好快拆完 lol!

現在的時間是 周一 五月 20, 2024 11:19 pm