HK-VIP.Club

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

歡迎各位對VIP車種有興趣0既人加入

4 posters

新手避震問題

sorlo_cc
    sorlo_cc

文章總數 : 29
    年齡 : 38
    注冊日期 : 2007-07-26

新手避震問題 Empty 新手避震問題

發表  sorlo_cc 周四 8月 16, 2007 3:38 pm

hello, 新手報到, 初次問野...

小弟揸緊jzs160

近期o係 yahoo japan 睇過幾套避震,Tom's advox 要差唔多$8000,但係Tanabe sustech pro GF 都係$4500到...
    有無師兄用緊Tanabe GF???
    會唔會太硬???
    alex鋒
    alex鋒

文章總數 : 2242
    年齡 : 40
    注冊日期 : 2007-06-19

新手避震問題 Empty 回復: 新手避震問題

發表  alex鋒 周四 8月 16, 2007 7:07 pm

有個會員用緊tom's 喎
    佢就話好舒服
    唔太驐
    waiwai
    waiwai
    Admin

文章總數 : 1533
    年齡 : 47

發表  waiwai 周五 8月 17, 2007 12:23 am

Tanabe好易打柴,二手製吾過,四千幾+運費+手續費不如留意下人氣車、caz buyer等好多時都有二手野for aristo,睇arm先買仲好la
    sorlo_cc
    sorlo_cc

發表  sorlo_cc 周五 8月 17, 2007 1:16 am

我有friend 住日本,可以慳番d手續費
    二手避震好似唔係好信得過, 有無信得過o既師兄放避震???
    tom's係好正但係yahoo都放呢個價, advox個網仲買到2皮幾,換唔起 Sad
    JIC得唔得???
    waiwai
    waiwai
    Admin

發表  waiwai 周五 8月 17, 2007 3:06 am

架仔避震大多偏硬有d仲硬到跳,而且壽命較短,如果要黎飛就夠企,但平時行車就唔多夠伏,有時過天橋d接位櫈一下之後跳三下 Mad ,舒適度大減,有d攪牙避震攪到最高都係得兩指,一裝頭唇包圍就爛硬,所以如果你只係想low低d架車又吾想太櫈,我覺得可以考慮丁bilstein耐用同夠伏,又吾会好櫈
    http://www.bilstein.co.jp/catalog/toyota/top.htm
    sorlo_cc
    sorlo_cc

發表  sorlo_cc 周五 8月 17, 2007 10:27 am

http://page2.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/b79048131
    呢套咁平o既? 係咪唔係攪牙?
    寫住裝左會low低3cm 但係效能係咪同原裝一樣?
    睇相好似唔齊料咁 Neutral
    alex鋒
    alex鋒

發表  alex鋒 周五 8月 17, 2007 10:58 am

sorlo_cc 寫到:http://page2.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/b79048131
    套裝喎
    未見過哩隻牌子
    如果bilstein 同koni 有出話
    考慮哩兩隻牌子好過
    sorlo_cc
    sorlo_cc

發表  sorlo_cc 周五 8月 17, 2007 11:09 am

alex鋒 寫到:
    sorlo_cc 寫到:http://page2.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/b79048131
    套裝喎
    未見過哩隻牌子
    如果bilstein 同koni 有出話
    考慮哩兩隻牌子好過

佢吸震筒就bilstein, 彈弓就唔知...
    唔係攪牙???
    sorlo_cc
    sorlo_cc

發表  sorlo_cc 周五 8月 17, 2007 11:13 am

waiwai 寫到:Tanabe好易打柴,二手製吾過,四千幾+運費+手續費不如留意下人氣車、caz buyer等好多時都有二手野for aristo,睇arm先買仲好la

tanabe真係好抵買wor Mad
    alex鋒
    alex鋒

發表  alex鋒 周五 8月 17, 2007 11:35 am

sorlo_cc 寫到:
    唔係攪牙???

唔係攪牙呀
    sorlo_cc
    sorlo_cc

發表  sorlo_cc 周五 8月 17, 2007 11:40 am

alex鋒 寫到:
    唔係攪牙???

唔係攪牙呀

你去開邊道改車ga? 有無平靚正???
    alex鋒
    alex鋒

發表  alex鋒 周五 8月 17, 2007 12:12 pm

你去開邊道改車ga? 有無平靚正???

你係指車房???????
    我有一間車房會成日落去整
    價錢都收得合理
    間有時仲會返美國改裝料
    sorlo_cc
    sorlo_cc

發表  sorlo_cc 周五 8月 17, 2007 12:30 pm

香港換 tom's advox 幾錢???
    又搵到平野, tein
    http://page16.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/u15661918
    waiwai
    waiwai
    Admin

發表  waiwai 周五 8月 17, 2007 1:35 pm

Eibach彈弓好野黎架,配bilstein避震效果應該好正,銀色果塊圓圈係彈弓托,用黎收上桶身,有d車款仲有兩段車高選擇tim,呢套都抵玩,不過要問清楚係咪161用wor
    sorlo_cc
    sorlo_cc

發表  sorlo_cc 周五 8月 17, 2007 2:24 pm

waiwai 寫到:Eibach彈弓好野黎架,配bilstein避震效果應該好正,銀色果塊圓圈係彈弓托,用黎收上桶身,有d車款仲有兩段車高選擇tim,呢套都抵玩,不過要問清楚係咪161用wor

你睇係唔係唔跟塔頂???
    waiwai
    waiwai
    Admin

發表  waiwai 周五 8月 17, 2007 2:36 pm

剩係攪牙先会有塔頂跟
    sorlo_cc
    sorlo_cc

發表  sorlo_cc 周五 8月 17, 2007 3:54 pm

waiwai 寫到:剩係攪牙先会有塔頂跟

咁係咪就咁買呢套番黎俾車房裝就ok?
    waiwai
    waiwai
    Admin

發表  waiwai 周五 8月 17, 2007 10:24 pm

如果型號無錯,有四支彈弓、四支避震機+銀色圓型彈弓托就裝到,不過要用返完裝塔頂。其實你自己有乜要求先,要夠硬夠低--裝攪牙,要舒適小low低--裝bisltein。
    sorlo_cc
    sorlo_cc

發表  sorlo_cc 周六 8月 18, 2007 10:19 am

waiwai 寫到:如果型號無錯,有四支彈弓、四支避震機+銀色圓型彈弓托就裝到,不過要用返完裝塔頂。其實你自己有乜要求先,要夠硬夠低--裝攪牙,要舒適小low低--裝bisltein。

其實我套原裝避震打哂柴, 所以順手想換套性能好d o既避震
    揸房車都係唔好太硬好

要舒適,low低,間中揸快
    alex鋒
    alex鋒

發表  alex鋒 周日 8月 19, 2007 4:47 am

揸房車都係唔好太硬好

咁你都係裝bilstein 啦
    sorlo_cc
    sorlo_cc

發表  sorlo_cc 周一 8月 20, 2007 1:01 am

alex鋒 寫到:
    揸房車都係唔好太硬好

咁你都係裝bilstein 啦

如果呢套買番黎唔駛加其他野就裝得,我呢個星期就買ga la
    佢寫 GS300,GS400 (16系) 即係無錯la
    每支得3件野(銀色o個舊+彈弓+吸震筒), 真係得咁少野ga ja???
    low 3cm, bilstein + elbach, 過灣 o 唔ok???
    http://page6.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/f59792327
    alex鋒
    alex鋒

發表  alex鋒 周一 8月 20, 2007 11:14 am

每支得3件野(銀色o個舊+彈弓+吸震筒), 真係得咁少野ga ja???
    low 3cm, bilstein + elbach, 過灣 o 唔ok???
    [url=http://page6.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/f59792327
    http://page6.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/f59792327[/quote[/url]]

其實香港都有bilstein 代理喎
    你可以去睇清楚 + 格價嘛

low 低3cm 唔係咩問題
    最緊要你套鈴offset 呀
    唔係支機一縮就會hi 沙板喇
    sorlo_cc
    sorlo_cc

發表  sorlo_cc 周一 8月 20, 2007 12:00 pm

alex鋒 寫到:

[url=http://page6.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/f59792327
    http://page6.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/f59792327[/quote[/url]]

其實香港都有bilstein 代理喎
    你可以去睇清楚 + 格價嘛

low 低3cm 唔係咩問題
    最緊要你套鈴offset 呀
    唔係支機一縮就會hi 沙板喇

代理o係邊頭??? 
    不過呢套成套都係三千零蚊,我諗無得再平...

我而家o個套係原裝16"嗰套電鍍鈴,沙板同車胎有好大距離,low 3cm 應該無問題.

佢寫for北美GS300.GS400 (16系)即係岩駛la 掛???
    alex鋒
    alex鋒

發表  alex鋒 周一 8月 20, 2007 12:04 pm

代理o係邊頭??? 

我而家o個套係原裝16"嗰套電鍍鈴,沙板同車胎有好大距離,low 3cm 應該無問題.

佢寫for北美GS300.GS400 (16系)即係岩駛la 掛???

土瓜灣"保捷"

原廠鈴應該無問題

北美即係你哩隻殼呀?
    sorlo_cc
    sorlo_cc

發表  sorlo_cc 周一 8月 20, 2007 12:09 pm

alex鋒 寫到:
    代理o係邊頭??? 

土瓜灣"保捷"

原廠鈴應該無問題

北美即係你哩隻殼呀?

聽日去問問先
    佢寫 for 16系 aristo 即係ok la???

現在的時間是 周二 五月 21, 2024 5:03 am